Wonen & Ondernemen

Bestuurlijk relevante ontwikkelingen

Bouwen en wonen
De Nationale Woon- en Bouwagenda (2022), die is uitgewerkt in zes programma’s, bevordert de beschikbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit van het woningaanbod in Nederland. Elk van deze programma’s raakt het gemeentelijk beleid en de uitvoering als het gaat om wonen, zorg en duurzaamheid. De actuele resultaten uit de uitwerking van de Rijksprogramma’s nemen we mee bij de ontwikkeling van plannen en beleid;
Er heerst een grote druk op de woningmarkt. Gemeenten worden geconfronteerd met (versnelde en opgehoogde) taakstellingen voor huisvesting van vergunninghouders en de opvang van Oekraïners. Ook stagneert de uitstroom en doorstroom van kwetsbare groepen naar passend woningaanbod.

Omgevingswet

De afgelopen jaren hebben binnen de gemeente Koggenland diverse ontwikkelingen plaatsgevonden in het kader van de invoering van de Omgevingswet. Ontwikkelingen die, ongeacht de invoering van de Omgevingswet, bijdrage aan de kwaliteit van de dienstverlening naar onze inwoners en ondernemingen.
Recentelijk is wederom besloten de invoering van de Omgevingswet uit te stellen. De invoering van de omgevingswet zou moeten leiden tot een afname van het aantal vergunningsaanvragen en daarmee ook ambtelijke inzet op dit gebied. Met dat vooruitzicht in het achterhoofd is de afgelopen periode nauwelijks in kwantitatieve zin geïnvesteerd in de ambtelijke organisatie.
Dit nieuwe uitstel, in relatie tot de ontwikkelambities van het  college en daarmee verwachte toename van vergunningsaanvragen, maakt dat termijnen voor de afwikkeling enorm onder druk staan net als het kwaliteitsniveau van de dienstverlening.
Het diverse malen uitstellen van de invoering van de Omgevingswet en het ontbreken van zekerheid dat deze medio 2023 wel ingevoerd gaat worden, maakt dat we in kwantitatieve zin de ambtelijke organisatie in lijn brengen met de huidige wijze van werken. Immers, als op de huidige wijze wordt doorgewerkt leidt dat tot (verdere) vertragingen in diverse trajecten, hetgeen de inwoners van Koggenland schaadt.

Duurzaamheid
Het kabinet heeft de ambitie voor het Klimaatakkoord verhoogd. Dit heeft mogelijk gevolgen voor de doelen die de gemeente de komende tijd moet behalen. Gemeenten krijgen vanaf 2023 een structurele bijdrage om de doelstellingen te behalen. De hoogte van deze bijdrage is op dit moment nog niet bekend.
Het Rijk heeft het Nationaal Programma Landelijk Gebied gepubliceerd. De rol van de gemeente bij het behalen van doelen voor onder andere stikstofreductie en waterkwaliteit zoals deze nu in het Nationaal Programma is opgenomen, is beperkt. Of dit zo blijft, is dus niet bekend.
Als onderdeel van de Regionale Energiestrategie Noord-Holland Noord (RES NHN 1.0, 2021) stellen we regionale beleidskaders op als uitwerking van de zoekgebieden van de RES. Dit zal het toetsingskader worden voor de zeven West-Friese gemeenten. Naar verwachting worden de beleidskaders in het eerste kwartaal van 2023 in de zeven gemeenteraden behandeld.

De samenwerkende gemeenten in het Pact van Westfriesland 7.1 stellen in 2023 een regionale visie warmtetransitie vast. Daarin geven we een regionale visie op het warmtevraagstuk, zowel op de vraag- als aanbodkant.

Deze pagina is gebouwd op 03/01/2023 10:02:01 met de export van 11/11/2022 14:32:23