Dienstverlening & Bestuur

Wie zijn onze samenwerkingspartners?

Een gemeenschappelijke regeling is een besluit om bestuursorganen samen te laten werken om elkaars belangen te behartigen; dat is geregeld in de Wet gemeenschappelijke regelingen.

Ondersteuning bestuurlijke samenwerking West-Friesland (OBSW)
OBSW ondersteunt de samenwerking op het gebied van bestuurlijk overleg in de regio West-Friesland. Periodiek organiseert, faciliteert en coördineert OBSW voor portefeuillehouders op een aantal werkterreinen bestuurlijke overleggen.

In 2023 organiseert OBSW de volgende overleggen:

  • Maatschappelijke dienstverlening, volksgezondheid en sociale aangelegenheden (Madivosa);
  • Verkeer en vervoer, Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening, Economie (VVRE);
  • Algemeen Bestuurlijke Zaken (ABZ).

Daarbij worden de volgende taken verder uitgevoerd:

  • regionale urgentiecommissie huisvesting, voor het beoordelen van urgentieaanvragen;
  • coördinatie regionaal jeugdbeleid;
  • doelgroepenvervoer voor West-Friesland;
  • Het Pact van Westfriesland, voor de daarin gezamenlijk afgesproken taken.

Shared Service Centrum (SSC) DeSom
DeSom ondersteunt de gemeente in brede zin op het terrein van ICT en creëert voorwaarden voor een efficiënte bedrijfsvoering en een efficiënte en klantgerichte dienstverlening.

In 2023 ontwikkelt DeSom zich verder naar een hybride cloud architectuur en realiseert het centrum een nieuwe digitale werkomgeving. DeSom zet in op versterking van de (informatie)beveiliging en op een pro actievere advies- en regieorganisatie.

Veiligheidsregio (VR)
De Veiligheidsregio behartigt de veiligheidsbelangen van de bevolking in het samenwerkingsgebied, die de schaal van de individuele gemeenten te boven gaan. Daarnaast richt de Veiligheidsregio zich erop risico’s te verkleinen en leed en schade te beperken bij incidenten. Dit wordt gerealiseerd door adequate hulp te bieden en samen te werken met alle partijen die bij de veiligheid en hulpverlening betrokken zijn.

In 2023 werkt de VR aan diverse projecten in de programma’s Ambulancezorg, Brandweer, GHOR, Meldkamer, Risico- en crisisbeheersing en Zorg- en Veiligheidshuis. Daarnaast heeft de VR ontwikkelingen in gang gezet op de gebieden veilig leven, nieuwe crisistypen, toekomstbestendige Brandweer, de Omgevingswet en zorg en veiligheid.

Westfries Archief (WFA)
Het WFA draagt zorg voor de oude archieven van de aangesloten gemeenten en gemeenschappelijke regelingen, en bewaart en beheert deze. Informatie van nu is ook over veel jaren nog waardevol. De archieven die het WFA beheert, maken deel uit van het cultureel erfgoed van de regio en van ons land. Daarnaast houdt het WFA toezicht op het beheer van nog niet overgedragen archieven, geeft adviezen en inspecteert de uitvoering van het archiefbeheer van de aangesloten gemeenten en hun gemeenschappelijke regelingen.

In 2023 geeft het WFA verder invulling aan het beleidsplan 2020-2023. Het eDepot is een belangrijk speerpunt uit het beleidsplan. Het is inmiddels in gebruik genomen en zal verder worden ontwikkeld in samenwerking met de deelnemende gemeenten. Het WFA ontwikkelt educatief beleid. Het doel daarvan is dat elke leerling in West-Friesland een keer kennismaakt met het Westfries Archief. Tot slot richt het WFA zich op het verder digitaliseren van delen van de collectie.

Deze pagina is gebouwd op 03/01/2023 10:02:01 met de export van 11/11/2022 14:32:23