Dienstverlening & Bestuur

Beleidsvelden Dienstverlening & Bestuur

Welke onderwerpen omvat dit beleidsveld?

  • Fysieke veiligheid
  • Sociale veiligheid
  • Preventie
  • Ondermijning

Waar is dit beleidsveld op gericht?
De gemeente Koggenland streeft ernaar om een veilige leefomgeving voor de inwoners te behouden en waar mogelijk te verbeteren. De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid van haar inwoners en werkt hierbij samen met interne en externe partners. Als iemand de gemeentelijke overheid nodig heeft in een onveilige situatie of omdat hij of zij zich onveilig voelt, dan mag van ons worden verwacht dat we passend reageren. Daarbij zoeken we nadrukkelijk contact met inwoners en stimuleren we participatie, weerbaarheid en waar mogelijk zelfredzaamheid.

Welke resultaten willen we in 2023 behalen?

  • We werken aan de doelstellingen zoals geformuleerd in het Integraal veiligheidsplan 2023-2026 ;
  • We dragen bij aan de doelstelling zoals geformuleerd in het mensenhandelbeleid;
  • We verbeteren de interne informatiepositie op ondermijning binnen de gemeente. We zorgen ervoor dat we beter op de hoogte zijn van ondermijning binnen de gemeente;
  • We pakken ondermijning integraal (met andere diensten) aan;
  • We dragen bij aan het behoud en zo mogelijk de verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in de kernen en intensiveren de procesregie op complexe casuïstiek op het snijvlak van zorg en veiligheid;
  • We verbeteren de zichtbaarheid en aanwezigheid van onze buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s).

Wat gaan we daarvoor doen?

Wat doen we al?
We zetten in op het verbeteren van de integrale samenwerking om signalen die wijzen op ondermijning gezamenlijk aan te pakken en hiermee de bewustwording te verbeteren. Dat doen we met een meldpunt waar inwoners ondermijning kunnen melden. Daarnaast blijven we aansluiten bij regionale projecten op dit gebied zoals het project Veilig buitengebied. Ook gaan we het Bibob-beleid herzien en de uitvoering intensiveren, zodat  we degelijk kunnen toetsen op basis van het gestelde beleid.
Voor de jeugd verbeteren we de integrale samenwerking tussen Openbare orde & veiligheid, jongerenwerk, BOA’s en wijkagenten. Door de weerbaarheid van de jeugd te vergroten, voorkomen we criminele aanwas. Weerbaarheid kan ook helpen om alcohol- en drugsmisbruik te voorkomen. Met de uitbreiding van capaciteit in handhaving houden wij waar mogelijk rekening met het werven van boa’s die affiniteit hebben met dit onderwerp en kennis hebben van werken met jongeren.
Om de leefbaarheid in de dorpen en kernen van de gemeente te verbeteren, werken we aan een goede informatie-uitwisseling tussen interne en externe partners van de gemeente Koggenland, zoals wijkagenten, BOA’s, gebiedsregisseurs, woningcorporaties, jongerenwerk en het zorgteam.

Wat gaan we verder doen in 2023?

  • We geven uitvoering aan het Integraal veiligheidsplan 2023-2026 . Dit plan vormt de inzet van het lokale veiligheidsbeleid, waarbij we rekening houden met de actuele ontwikkelingen en behoeften in de gemeente.
  • We pakken ondermijning aan door meer bewustwording te creëren onder de inwoners en ondernemers van de gemeente. Dat doen we met diverse bijeenkomsten die zijn gericht op preventie en kennis over de risico’s en gevolgen van ondermijning. Intern organiseren we trainingen voor medewerkers en zetten een ondermijningsoverleg op.
  • We intensiveren de procesregie over complexe casuïstiek op het snijvlak van zorg en veiligheid. Zorg en veiligheid werken samen met externe partijen om de leefbaarheid in buurten te behouden of te verbeteren.
  • De inzet van extra boa’s moet bijdragen aan een betere zichtbaarheid, zoals voor de verkeersveiligheid, bij evenementen, contacten met jeugd, controle van horecalocaties en (vakantie)parken.

Wat zijn de randvoorwaarden en risico’s?
Voor veel veiligheidszaken is de politie uiteraard een belangrijke samenwerkingspartner. De laatste jaren is (landelijk) de politiecapaciteit afgenomen. We bespreken de ontwikkelingen van de ketenpartners in de driehoek, waar we gezamenlijk zo efficiënt mogelijk onder andere de politie-inzet afstemmen.
De ontwikkelingen van mogelijke nieuwe crisistypen zijn ook belangrijke risicofactoren die de uitvoering van de gestelde thema’s kunnen beïnvloeden. Afgelopen jaar hebben wij te maken gehad met de coronacrisis en de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Deze nieuwe crisistypen zijn onvoorspelbaar en geven veel druk op de gemeentelijke organisatie. We moeten er rekening mee houden dat geplande activiteiten mogelijk een andere vorm krijgen of niet door kunnen gaan. Ten einde ambtelijk invulling te kunnen aan deze doelstelling is uitbreiding van capaciteit nodig voor de adviesfunctie Openbare Orde & Veiligheid alsmede de BOA’s. Dit is mede het gevolg van de huidige tijdsgeest, toenemende kans op ondermijning en situatie in de samenleving. De uitbreiding draagt zorg voor het feit dat we kunnen voldoen aan de handhavingseisen en veiligheid, ook vanwege de veranderende inzet van (wijk)

Deze pagina is gebouwd op 03/01/2023 10:02:01 met de export van 11/11/2022 14:32:23